På kanten av vulkanen

Stedet er en fattig bydel i Napoli, og det er like etter siste verdenskrig. Vi blir med inn i en frodig verden der to venninner, Elena og Lila, er de sentrale karakterene. Historien blir fortalt av Elena, og gir oss et virkelighetsnært og usminket bilde av hvordan to småjenter forsøker å finne sin plass i tilværelsen, en tilværelse totalt styrt av menn, både av fedre, brødre og venner av brødrene. Hvordan de i fattigdommen, råskapen og til dels volden som preger oppveksten klarer å beholde vennskapet på veien til unge kvinner. Elena er skoleflink og godt likt av alle, Lila er et løvetannbarn som er både fryktet og vanskelig å holde styr på, samtidig som hun alltid klarer å komme seg ut av alle situasjoner fordi hun er usedvanlig «streetsmart».
Napoli ligger ved vulkanen Vesuv. Elena Ferrante klarer gjennom sin fortelling å gi oss som leser en følelse av å være helt på kanten av vulkanen. En spennende og dragende følelse i det å stå overfor den bunnløse faren under deg. Det bobler og damper og buldrer rundt de to småjentene. Men det tette vennskapet dem imellom hjelper dem til å sno seg gjennom tilværelsen, og hele tiden komme ned på bena.

«Mi briljante venninne» er første bok i en serie på fire – også kalt Napoli-kvartetten. Forfatternavnet er et pseudonym, og ingen andre enn forlaget vet hvem forfatteren egentlig er. Det spekuleres i dette, og mysteriet kan nok også ha vært med på å gi bøkene en eventyrlig suksess verden over. For det har de blitt.
Og superlativene hagler blant litteraturkritikerne.
Og suksessen er absolutt fortjent. Fortellingen er briljant i sin nærgående beskrivelse av en både vakker og samtidig brutal oppvekst. Samtidig er det en fortelling om etterkrigstidens Italia, om et svært matriarkalsk samfunn, en fortelling om nærmest bunnløs fattigdom – men også et gryende håp om en bedre tilværelse.
Boka er utgitt på Samlaget og er oversatt av Kristin Sørsdal som har gitt den en nynorsk språkdrakt. En språkdrakt som passer svært godt til fortellingen, og som gjør fortellingen vakker.

Flere av Ferrante: «Historia om det nye namnet»«Dei som flyktar og dei som blir», «Historia om det tapte barnet»

Omtale av tv-serie av boka.

Andre bloggere om boka: Tine Sundal, Artemisias verden, Rose-Maries litteratur-og filmblogg, Min bok-og maleblogg, Berit leser, Reading Randi, My first, my last, my everything

briljante terning6

 

 

Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 403
Forlag: Samlaget
Språk: Nynorsk
Originaltittel: L’amica geniale
Oversatt av: Sørsdal, Kristin
Annonser