Bokåret 2015 i 15 punkter

1.
Årets høydepunkt!

Jeg får bruke det gamle reklamesitatet «Ingen over, ingen ved siden» om det som for meg ble årets leseopplevelse: Romanen «Max, Mischa & Tetoffensiven» av Johan Harstad. Det var i bokstavelig forstand ei stor bok, nærmere 1100 sider og den veide 1,4 kg! Og for ei bok. Ikke et ord for mye, til tross for lengden. Et fyrverkeri av leseglede. Men likevel, en liten advarsel, den er ikke lett tilgjengelig – den krever sin leser. Så har du ikke lest noe særlig tidligere – ikke start med denne.
Trolig den beste boka jeg noen gang har lest!

2.
Michelet x 2
Av andre høydepunkt vil jeg få nevne far og datter Michelet. Av Jon Michelet har jeg lest fjerde bok i serien «En sjøens helt» – «Blodige strender» .  Jon Michelet var en av de mest populære forfatterne på 70- og 80-tallet, og det er skikkelig stas at han har nye suksesser med denne serien. Jeg fikk tak i et signert eksemplar av «Blodige strender», og i den forbindelse tok jeg meg den frihet å sende en mail til Jon Michelet, der jeg takket for både signeringen og leseopplevelsen, og jammen meg fikk jeg svar tilbake også:

«Takk for en ny sekser på Bjørnebok, og for gode ønsker om Halvors liv etter krigen. Jeg arbeider med det avsluttende bind 5, men røper naturligvis intet om hvordan det går.»

Mvh
Jon Michelet
forfatter
Larkollen

Datteren, Marte Michelet, skrev boka «Den største forbrytelsen«, en sakprosabok om de norske jødenes skjebne under 2. verdenskrig. Det er ytterst sjelden at jeg leser slike bøker, men denne gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Det gjorde nærmest fysisk vondt å lese om dette. En viktig bok om menneskets ondskap, satt i et vanvittig system.

2 x 6 til Michelet!

3.
Årets nedtur
Ingen tvil her heller. Jeg er en stor fan av det svenske forfatterparet Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril, som skriver under pseudonymet Lars Kepler. De har utgitt fem kriminalromaner om «kommissarie Joona Linna». Drivende gode og spennende bøker. I år kom de ut med ei bok – ikke i denne serien – som jeg dessverre syntes var irriterende dårlig: «Playground«. Nå var jeg kanskje litt vel stygg da jeg ga den terningkast én, den var kanskje ikke fullt så dårlig, sett sånn i etterkant, men likevel, den var en stor skuffelse sammenlignet med de fem andre bøkene jeg har lest.

4.
Gjenoppdagelse av romanen

Jada, jeg surrer med begrepene her – det heter kriminalroman også, men jeg kaller skjønnlitterære verk for romaner og kriminalromaner for krimbøker – så derfor!
Etter at jeg startet å blogge om bøker i oktober 2014 har jeg, til min store glede, gjenoppdaget romanen. I flere år leste jeg nesten bare krimbøker, men syntes at skulle jeg skrive om bøker måtte jeg utvide horisonten. Jeg ville gjøre et forsøk på å finne tilbake til de gode romanene, og det har jeg virkelig gjort!

5.
For stille

Gert Nygårdshaug har i mange år skrevet gode bøker, svært gode bøker, uten å få den helt store leserskaren. Derfor vil jeg benytte anledningen til å si at det er alt for stille rundt denne eminente forfatteren. Han er i år ute med ny bok, «Eclipse i mai«, ei bok jeg vil anbefale på det varmeste. Dessverre kan jeg ikke huske å ha verken sett eller hørt noe om denne boka i media – ufortjent etter min mening!

Og så over til litt statistikk……

6.
48

er tallet på bøker jeg har lest i år. Eller, det vil si, det nøyaktige tallet er 49½. Men en er skrevet av en kjenning, slik at jeg da lar være å skrive om den her, det kan bli litt for preget av kjennskap og vennskap. Og den halve? Vel, den ga jeg opp etter å ha lest 171 sider. Da var det nok! Erica Jong, amerikansk forfatter, ga i 1973 ut en skikkelig hype; «Jeg tør ikke fly», som alle måtte lese. Jada, jeg også. Så i år kom hennes siste roman «Jeg tør ikke dø». Men, dessverre Erica, det ble for platt og selvopptatt for meg, så litt over halvveis klappet jeg igjen boka (den smalt dårlig siden det var en paperback).

7.
Norsk vs utenlandsk

Til min store glede kan jeg konstatere at av de 48 bøkene jeg leste var 23 norske!
Ellers var fordelingen slik:
Sverige 10, USA 6, England 3, Danmark 2, Frankrike 2, Italia 1 og Tyskland 1.

8.
Sjangere

Vel, fordelingen var ikke like bra som punkt 4 kunne tyde på, men det er stor forbedring fra noen år tilbake.
32 krimbøker
14 skjønnlitterære verk (romaner, se pkt 4 for nærmere forklaring)
2 sakprosa, dokumentarisk

9.
Kvinner vs menn

Det er en vel kjent sak at det er kvinner som leser flest bøker, ihvertfall her til lands. Hvilket av kjønnene som skriver flest bøker (eller får de utgitt) vet jeg ikke, men mye kan tyde på at her er det omvendt, ihvertfall etter min leseliste å dømme:
17 bøker skrevet av kvinner
31 bøker skrevet av menn
(Vel, for å være helt korrekt er den ene boka skrevet av en av hver, og en bok er skrevet av ikke mindre enn to menn, men for at regnestykket skal gå i hop gjorde jeg det slik, man kan jo ikke operer med halve mennesker?)

10.
Terningkast
(På min dialekt ville man sagt hysteknottkast, men det ville dere sikkert ikke forstått.)
Terningkast 6: 12 bøker
Terningkast 5: 11 bøker
Terningkast 4: 10 bøker
Terningkast 3: 9 bøker
Terningkast 2: 5 bøker
Terningkast 1: 1 bok
Og da blir snittet rundt 4,2.
Og da vil sikkert mange si at jeg er alt for snill.
Til det kan jeg bare svare at jeg lett lar meg rive med. Og når jeg virkelig blir revet med, lar meg bli forført, rørt, underholdt, og satt inn i dirrende spenning – da fortjener de jammen en sekser, de som klarer å gjøre slikt, bare ved hjelp av ord! Det er rett og slett fantastisk det mange av disse forfatterne får til!

11.
Over 10 000
Ja, det skjedde faktisk i går, at jeg passerte det magiske tallet 10 000.
Og da snakker jeg om sidevisninger på bloggen min.
Og det er siden helt i slutten av mai 2015,  da jeg endelig fant ut av hvordan jeg kunne finne denne statistikken.
Så det betyr over 1400 sidevisninger pr. måned, eller sånn cirka 46 pr. dag.
Denne statistikken kan også fortelle at det er treff fra 93 land. Hva lesere fra Zambia, Kapp Verde eller Øst-Timor gjør på bloggen min hadde vært spennende å vite, men så dypt går dessverre ikke statistikken.

12.
Takk #1
Så derfor, takk til deg som følger med på bloggen min. Håper du får noe ut av det.
Jeg ville forresten blitt veldig glad hvis flere av dere la igjen en kommentar, savner det.

13.
Takk #2
Også en takk til dere i forlagene som sender meg bøker, og gir tilbakemeldinger på det jeg skriver. Det setter jeg stor pris på. Det betyr også at bloggen blir mer aktuell når jeg får bøkene i forkant.

14.
Vil du lese mer om bøker?
Da har jeg to sider jeg virkelig vil anbefale (det er link til disse også på forsiden av bloggen):
bokblogger.no – portalen for norske bokblogger. Her kommer det link til nye bokblogginnlegg  etter hvert som de blir lagt ut.
bokelskere.no – for alle som er glad i bøker. Her legger medlemmene ut sine «bokhyller», det er diskusjoner, sitater og bokomtaler. En av bakmennene til denne siden er faktisk Tore Renberg – en av mine favorittforfattere.

15.
Gleder meg til!
Det er ihvertfall to bøker jeg vet kommer i 2016 som jeg gleder meg stort til. Først og fremst femte og siste bind i serien «En sjøens helt» av Jon Michelet.
Og jeg gleder meg til fortsettelsen av serien «Verden som var min» av Ketil Bjørnstad, som startet opp i 2015 med romanen «Sekstitallet«. Han skal skrive en serie på seks bøker, en for hvert ti-år. I 2016 får vi «Syttitallet».

 

Godt nyttår!
Håper å se deg her også i 2016!

 

Annonser

4 Comments

 1. Artig å lese oppsummeringa av leseåret ditt. Eg ser me har ei felles interesse når det gjeld kriminallitteratur. Det er absolutt den sjangeren som gir meg mest; både forståing for og kunnskap om ulike område i samfunnet – i tillegg til tankeflukt, hjernetrim, underhaldning og spenning.

  Eg skal nok lese Johan Harstad si nyaste bok – ein gong. Men det er litt av eit ork å byrja på ei såpass omfattande bok. Eg likte i alle fall veldig godt ‘Buzz aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet’ av same forfattar.

  • bjornebok

   13. januar 2016 at 09:54

   Takk Berit! Eigentleg hadde eg tenkt å lage ei oppsummering frå A til Å, men den var oppteken 🙂

 2. Gratulerer med eit vellukka leseår 🙂

  • bjornebok

   8. januar 2016 at 09:49

   Og takk for kommentar på bloggen.
   Såg på din i dag. Mykje artig og spanande der.
   Ganske utruleg at me som har lese såpass mykje ikkje har lese same boka.
   Einaste på di liste las eg på engelskstudiet på slutten av 70-talet – The Great Gatsby.

   Godt leseår

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2019 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.