Thriller i toppklasse 

Colombia.
Piet Hoffman jobber som livvakt for El Mestizo, en livsfarlig, skruppelløs narkoforbryter. Piet Hoffman er det eneste mennesket El Mestizo stoler fullt og helt på. Det han ikke vet er at Hoffman er infiltratør.
USA.
I de innerste sirkler i Det Hvite Hus ledes krigen mot narkotikakartellene i Colombia. En av de fremste krigerne, nummer tre på rangstigen, etter presidenten og visepresidenten, leder krigen. Motivet er sterkt personlig. Hans datter  døde av overdose 26 år gammel. Han vil vise muskler og ønsker å motivere sine styrker. Derfor reiser han til Colombia. Det skulle han ikke ha gjort.
Sverige.
Førstebetjent ved politiet i Stockholm, Ewert Grens, får et hemmelig oppdrag av sin sjef. Noe har gått fryktelig galt i Colombia. En infiltratør, svensk statsborger, er innblandet. Han må trø til, og ingen må vite at han gjør det.

Forfatterduoen Roslund & Hellström er ute med sin sjuende bok. De seks tidligere har jeg slukt som en sulten ørret sluker ei feit flue.
Så også denne gang!
For de som kjenner forfatterskapet til duoen vil vite at Ewert Grens har vært med i samtlige bøker. En sær, humørløs enkemann med stor forkjærlighet for musikken til Siw Malmkvist. Han har redigert sine egne kassetter med alle hennes sanger, noe han hører på i tide og utide. (Man må sannsynligvis ha levd en god stund for å vite hvem Siw Malmkvist er, og forsåvidt kassetter også.)
Piet Hoffman var med i boka  «Tre sekunder» (2011). Den boka er i ferd med å bli filmatisert i USA. Og nettopp i USA har bøkene til Roslund & Hellström blitt store suksesser. Noe som merkes. Fordi, denne nye boka har alle de ingrediensene som forventes av en internasjonal thriller, og jeg blir ikke veldig overrasket om Hollywood griper tak i denne historien også.

Narkotikakartellene styrer nådeløst i sør-og mellomamerika. Og vi får bli med på innsiden av dette. En innside der et menneskeliv ikke er verd en peso. Mennesker myrdes i hopetall for å beskytte kokainkjøkkenene inne i en utilgjengelig jungel. Det meste er korrupt og kan kjøpes for penger. Og klarer myndighetene å ødelegge en produsent står alltid nye klare til å overta. Et nådeløst kretsløp der enorme pengebeløp er involvert. Og midt oppe i dette er altså Piet Hoffman, plassert der som infiltratør av amerikansk etterretning. The lonesome cowboy, akkurat slik amerikanerne elsker det.

Men ikke bare amerikanerne. Jeg lar meg forføre og rive med jeg også. Fordi forfatterne klarer å etablere en spenning og en nerve som griper meg fra starten og følger meg helt til siste side. De skriver med en troverdighet som gjør at jeg føler varmen, insektene, fuktigheten og luktene inne i jungelen. Jeg blir en fjetret tilskuer til maktspillet i Det Hvite Hus. Jeg føler desperasjonen i livene til de 10-12 år gamle leiemorderne helt innerst i bakgatene i Bogota. Desperasjonen til familien til infiltratøren, kona som vet hva han driver på med, vet hvorfor han gjør det, hvorfor han må. Er det ingen vei ut? Er det ingen mulighet for et normalt familieliv?
Likevel, en innvending; det tekniske nivået i de store action-scenene mot slutten, den sekundnøyaktige timingen, de fantastiske hjelpemidlene, alt dette blir så alt for mye. Selv en James Bond i storform ville rødmet i skam skulle han sammenligne seg med dette.
Likevel, Roslund & Hellström leverer nok en gang. Årets beste thriller så langt.
Takk til Cappelen Damm som sendte meg boka.

Link til omtale av neste bok, Tre timer.

tre minutter  terning5
Annonser