Lars Kepler – Kaninjegeren

Grufulle grøss

«According to the Federal Bureau of Investigation (FBI), the general definition of a spree killer is a person who commits two or more murders without a cooling-off period; the lack of a cooling-off period marks the difference between a spree killer and a serial killer.»    

Med dette sitatet fra Wikipedia er stemningen satt når den endelig er her, sjette bok om Joona Linna. Jeg gleder meg som en treåring på julaften.

En prostituert er på oppdrag i en herskapelig villa. Hun har en dårlig magefølelse. Det er noe med kunden hun ikke liker. Og det med rette. Han mishandler henne på det groveste. Hun klarer å komme seg løs og flykter i vill panikk, men han innhenter henne. Da hun tror at alt håp er ute dukker en underlig person opp i villaen. Hun blir vitne til et bestialsk drap.
Joona Linna soner på andre året i Kumla fengsel etter at mye gikk galt i forrige bok. Han blir kontaktet av sin tidligere sjef i politiet. De trenger hjelp. En tilsynelatende spinngal drapsmann er løs, en «spree killer». På visse betingelser vil Joona bli en fri mann hvis han hjelper dem med saken. Sammen med sin tidligere kollega Saga Bauer starter han en jakt der hvert minutt teller. Drapsmannen vil slå til igjen. Snart.
Midt oppi dette møter vi kjendiskokken Rex Müller, et surrehue av en mann med store alkoholproblemer. I et par uker skal han ha ansvaret for en sønn han knapt kjenner mens mora er på reise. Og vi skjønner at drapsmannen kan ha noe med denne kjendiskokken å gjøre.
Gradvis avsløres en forbindelse til grove overgrep for mange år siden på en internatskole for de ytterst priviligerte i det svenske samfunnet. En hevner er løs.

De fleste vet vel nå at bak pseudonymet Lars Kepler står ekteparet Ahndoril. Og de har hatt enorm suksess med serien om Joona Linna. En serie full av thrilleraktige grøss som har fått nakkehårene til å reise seg på mang en leser.
Og det skjer denne gang også, så til de grader. Det er fullt trøkk, fra første side til siste punktum. En svært effektiv fortellerstil krydret med et direkte språk og korte kapitler med usedvanlig spennende cliffhangere driver historien framover i en svimlende fart. Jeg blar febrilsk, leser alt for fort, må videre, videre, videre. Boka er en suveren oppvisning i spenningsoppbygging, full av grufulle grøss.
Det er intenst, mørkt, rått og blodig. Liker du ikke groteske detaljer i krimbøker, så ligg unna. Det kan gå ut over nattesøvnen for sarte sjeler. Men har du mage til å tåle slikt har du  garantert noen spennende timer foran deg.
Bokas «spree killer» er så sprøyte gal at han får Hannibal Lecter til å framstå som en speidergutt. Og sluttsekvensen på et øde høyfjellshotell i det nordlige Sverige får tankene til å fly mot Jack Nicholson i «The Shining».
Disse sluttscenene foregår forøvrig i et forrykende dårlig vær, noe som gjør at jeg endelig kan oppdatere lista mi over bøker med «Kriminelt dårlig vær» – det er en stund siden sist.
Og heldigvis, siste side fremkaller at nakkehårene reiser seg nok en gang. En cliffhanger som lover mer. Håper bare ikke det blir lenge til…..

Takk til Cappelen Damm som sendte meg boka.

Andre bloggere om boka: Bokbloggeir, My Criminal Mind, denkriminellebokverden, BokBloggBerit

Mer av Kepler:  StalkerPlayground , Lazarus

kaninjegeren terning5

5 Comments

  1. Juleferieboka dette kanskje..;)

  2. Aiaiai, dette ser lovande ut. Er stor fan av Kepler og Linna og grugledar meg til denne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.