Lars Saabye Christensen – Byens spor (Ewald og Maj)

Varm, vemodig og vakker

Lars Saabye Christensen har en imponerende liste med bøker bak seg. Selv har jeg fulgt forfatterskapet hans litt sånn sporadisk siden jeg oppdaget ham gjennom «Beatles» i 1984.

«Byens spor» er ifølge forlaget første bok i en trilogi, og prologen starter 21. september 1957, dagen da Kong Haakon døde. En ung mann, Jesper Kristoffersen, sitter på trikken på vei til sin første reise som sjømann.
Men vi skal bakover i tid, og i det påfølgende kapitlet er vi tilbake i oktober 1948, på Fagerborg i Oslo, hos familien Kristoffersen som består av far Ewald, mor Maj og sønnen Jesper på sju.
Ewald jobber i reklamebransjen. Mor er hjemmeværende, men får etter hvert utløp for sin virketrang gjennom frivillig arbeid i lokalavdelingen av Røde Kors.
Jesper er sju, men har ikke begynt på skolen. Det er utsatt ett år. Det er noe med ham, men vi vet ikke helt hva det er. Og akkurat dette, det litt sånn «outsider-aktige» er noe vi kjenner igjen fra flere av romanene til forfatteren.

Gjennom denne lille familien blir vi gradvis kjent med flere beboere på Fagerborg og omegn, naboen enkefru Vik, slakter Melsom som har en sønn som Jesper blir kompis med, enkemann Olaf Hall som driver et antikvariat, og stesønnen hans Bjørn Stranger, doktor Lund som undersøker Jesper og konkluderer med at det ikke er noe galt, han er bare litt følsom, og restaurantpianist Enzo Zanetti, for å nevne de viktigste.
Og det er så elegant gjort, disse overgangene fra en scene til en annen, hvordan menneskenes liv griper inn i hverandre som i et stort edderkoppnett.

«Byens spor» er en Oslo-roman, men har flere lokasjoner som er såpass kjent at selv jeg som sporadisk besøkende ikke har videre problemer med å følge med. Og beskrivelsene av byen er så distinkte, så detaljrike, så knivskarpe at det blir spill levende, slik at Oslo også oppleves som «min» by.

Imponerende er også tidskoloritten i boka. Et Oslo tre år etter krigen, fremdeles preget av de fem vanskelige årene, men også av optimisme, til tross for rasjonering og knapphet på varer. Maten er nøktern, klærne likedan, på langt nær alle har verken kjøleskap eller telefon. Og tv er det ingen som har. Og med fravær av disse elementene, telefon og tv, så snakker man sammen. Det er nesten så man kan lengte ørlite grann tilbake her vi nå sitter foran en tv-skjerm eller med nesa dypt ned i mobilen.

Og mest imponerende av alt er språket. Det er rett og slett en nytelse å lese. Tilpasset tiden det handler om med ord og uttrykk som ikke brukes lenger, men likevel er gjenkjennelig for en på min alder. Det er lyrisk, elegant og lekent, krydret med en menneskelig, lun og underfundig humor.
Selv falt jeg pladask for denne beskrivelsen fra Bristol:

På det siste trinnet stanser Enzo Zanetti og finner frem hyggepianistens smil. Det sitter langt inne. Så tar han plass ved flygelet. Latteren og stemmene bare fortsetter. Det er som det skal være. Han er bakgrunnen. Hans nærmeste pårørende er juletreet. De kunne byttet plass.

Lars  Saabye Christensen har med denne romanen grepet og  forført meg.
Han har skrevet en fortelling som er varm, vemodig og vakker.
Og jeg gleder meg stort til fortsettelsen.

Omtale av MagnetByens spor (Maj) og Byens spor (Skyggeboken) av samme forfatter.

Takk til Cappelen Damm som sendte meg boka.

Annonser

10 Comments

 1. Dette er det rarest jeg har lest. Det er feil på nesten annenhver side. Gutta gikk ikke med stillongs i 1957. På 40-tallet og begynnelsen av 50-tallet var det liv og stropper, hjemmestrikkede strømper. Majorstuen skole ses ikke fra Maries gate, men fra Arbos gate. Wilhelm Færdes vei heter ikke Wilhelm Færdens gate (fy), Frogner Stadion ligger ikke i Bogstadveien (?), vi tok ikke banen til byen, vi tok trikken, og billetter som varte 1 time eksisterte ikke!!!!. Det er latterlig å lese. Hvor var slakter Melsom? – DENNE BOKEN ER STAPPFULL AV FEIL. Jeg forstår ikke at Saabye Christen har vokst opp i strøket. På Fagerborg på 50-tallet var det ingen som sa «veit ikke» Det het «vet ikke». Majorstuen het Majorstuen og ikke Majorstua – i alle fall ikke blant de innfødte. I det hele tatt – han kunne ha skrevet om barna i strøket – det tettest befolkede området i landet etter krigen. Oslofrokosten på Marienlyst skole. Barnetimen, Tørten etc. etc. Nei, dette er ikke Oslohistorie.
  Hvor har forlaget vært? De burde kanskje få en konsulent som levde på 50-tallet? Jeg vet ikke hvor Saabye Christensen vokste opp, men i Kirkeveien, Jessenløkken eller Marienlyst var det ikke. Han aner ikke hva han snakker om.

  • bjornebok

   23. oktober 2018 at 16:50

   Oisann!
   Dette var ikke småtterier.
   Jeg er nok ikke rette adressat for dette, siden dette er ukjent terreng for meg.
   Uansett om det er feil eller ikke så var dette en stor leseopplevelse for meg.

  • Min bestemor bodde i Jonas Reins gate og jeg var der ofte. Byens Spor er kjempemorsom, men jeg må være enig med Vigdis… endel slurv, uff! ……… og de lange strikkede ullstrømpene.. og liv.. og beksøm (støvler) helt frem til 17. Mai, det må med. Og trikken etc. konduktøren med den lange billett holderen.. joda fine minner!

   Men du verden for en bok, gleder meg til de to neste.

   • bjornebok

    12. oktober 2019 at 18:47

    For en stund siden leste jeg at Saabye Christensen bevisst hadde endret en del på geografien på Fagerborg for at det skulle passe teksten bedre – det er vel en forfatters privilegium.
    Uansett – gled deg til de to neste bøkene 🙂

 2. Øyvind Bakken

  6. mars 2018 at 08:54

  I rask rekkefølge, Lahlum, Bjørnstad, Hoem, og nå Byens Spor. Ei perle av ei bok.
  Det er bare å la seg forføre! Bare en ting. Kunne han ikke ha skrevet alle 3 ferdig for så å utgis med ei ukes tid mellom hver. Ikke fordi man trenger ei uke å lese, men for å fordøye. Skaff oss den mannen til vårt lokale Bøker, mat og prat!

  • bjornebok

   6. mars 2018 at 09:51

   Etter hva jeg har hørt av rykter har han faktisk skrevet ferdig hele trilogien – men sikkert lurt å vente litt mellom hver 🙂

 3. Takk til Lars Saabye Christensen for nydelig og gjenkjennelig opplevelse av et nesten forgangent miljø i «Byens spor»! Liv

 4. Fint skrevet! Helt enig i din vurdering. Flott bok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2021 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.