Zadie Smith – Swing Time

Dette svinger!

Bare 24 år gammel debuterte Zadie Smith med «Hvite tenner» i 1999.
Jeg husker boka som en ren åpenbaring. Skrevet av en farget kvinne fra en av Londons drabantbyer, en moderne stemme, med tematikk og språk som røsket godt opp i inngrodde forestillinger.
Siden har hun gitt ut flere bøker jeg ikke har fått med meg, før denne kom ut nå nettopp.

London er igjen utgangspunktet for fortellingen. To bestevenninner, rundt de 10, med en felles lidenskap – dans. Og dette vennskapet og denne lidenskapen er navet romanen dreier rundt. Med et tidsspenn på rundt 25 år, og handling fra flere verdenshjørner blir det en omfattende roman , som er innom adskillige temaer som blandingsekteskap, barneoppdragelse (eller mangelen på sådan) med mer eller mindre usynlige fedre og desto sterkere mødre, klasse og rase, i-land/u-land.
Noe av handlingen er lagt til Vest-Afrika, og det er ikke så mange bøkene siden jeg leste  «Komme hjem» av Yaa Gyasi med handling fra det samme området!

Med et slikt spenn både i tid, sted og tematikk kunne dette lett ha blitt en roman som gaper over for mye. Men Zadie Smith turnerer alle skiftene, fra en tid til en annen, fra New York til Vest-Afrika, fra jetsetliv til støvete landsbyliv på elegant vis. Med fullstendig oversikt og kontroll. Med et syngende og pulserende  språk fylt med dampende og forførende rytme. Så bokas tittel stemmer helt overens med leseopplevelsen – dette svinger!

Skulle jeg ønsket meg noe mer, måtte det være en litt tydeligere retning i boka. Hva er det forfatteren vil si? Akkurat dette skjerpes litt mot slutten, men fram til da har jeg en følelse av å være med på en eksotisk reise jeg ikke helt vet meningen med. Men det blir bare småplukk, egentlig. Zadie Smith er en gudbenådet forfatter, så det er bare å lene seg tilbake i stolen, la seg forføre, og nyte hver eneste stemning.

Innimellom dukker det opp små detaljer i bøkene som en ekte boknerd, slik som meg, ikke kan la gå upåaktet hen. Denne gang  gjelder det Aimee, en av bokas hovedpersoner, en småeksentrisk verdensstjerne som er fra Australia, nærmere bestemt en by som du sikkert aldri har hørt om – Bendigo. Jeg har vært i to byer i Australia – og Bendigo er selvfølgelig en av dem!

Andre bloggere om boka: Tine Sundal

Takk til Aschehoug for boka.

Annonser

6 Comments

 1. Zadie Smith har gjort en fantastisk jobb med denne boken. Hun guider leserne gjennom dans og rytme, rikdom og fattigdom, foreldreskap og vennskap, arv og makt, og tar dem mange steder og forteller mye uten at det blir overflødig eller kjedelig. Jeg har selv skrevet en blogginnlegg om boken, et essay snarere enn en bokanmeldelse.

 2. bjornebok

  14. mars 2018 at 19:37

  Takk Ingun!
  Jeg googlet etter bloggomtaler om boka, men din dukket ikke opp. Men jeg kan gjøre det godt igjen med en link her: https://kleppanrova.blogspot.no/2018/02/smith-zadie-swing-time.html

 3. Så interessant! Denne vil jeg lese 🙂

 4. Enig denne likte jeg også godt, med samme antall prikker på terningen.
  Aimee har mange likhetstrekk med Madonna, synes jeg.
  Men litt av en tur vi fikk være med på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2019 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.