Jussi Adler-Olsen – Offer 2117

Spennende og mørk

(Reklame: Boka har jeg fått av Aschehoug og Lydbokforlaget som lese/lytteeksemplar.)

En arbeidsløs spansk journalist sitter på en fortauskafé i Barcelona. Alt har gått fullstendig på tverke de siste månedene. Ved en tilfeldighet ser han noe som gir ham en idé om å følge opp en båtflyktnings skjebne. Offer 2117 i denne endeløse kampen for å komme seg velberget over Middelhavet. Han reiser til Kypros, og lager en gripende reportasje som straks går verden rundt. Også til Danmark.

Og med det er vi kommet til kapittel åtte i soga om Avdeling Q, denne aparte gjengen i kjelleren på politihuset i København.
I forrige bok var vår kjære Rose i en helt annen kjeller, dypt begravd i psykiske problemer. Assad kommer på sykebesøk. Ved en tilfeldighet viser Rose ham et avisutklipp. Denne reportasjen fra Kypros. Nå er det Assads tur til å bryte sammen. På et bilde i reportasjen ser han noen som står ham nær. Svært nær.
Og dermed får vi presentert Assads historie.

En annen som blir påvirket av historien om offer 2117 er en dataspillende ungdom i København. Han hater alt, og mest av alt sine foreldre. Han bestemmer seg for å hogge hodet av dem med et samuraisverd når han når 2117 kills i dataspillet han er oppslukt av. For så å gå ut i byen og gjøre det samme med tilfeldige mennesker. Denne planen ringer han inn til politiet, og hvem andre enn Gordon i Avdeling Q får oppringningen.

Etter «Den grenseløse» som for meg var en lidelse å komme gjennom viste forfatteren stigning i «Selfies» og er med denne boka definitivt tilbake med en drivende god thriller. En tidsaktuell sådan – båtflyktningproblematikk og terror. Med en mørk historie i bunn. Assads historie. Hjerteskjærende grusom og rå. Og derfor dempes mye av den humoren som har preget de tidligere bøkene, selv om det er enkelte innslag denne gangen også.
En heseblesende terroristjakt er hovedhistorien som er tett og spennende hele veien.
Hva denne dataspillende ungdommen gjelder, har jeg litt problemer med å se berettigelsen av den sidehistorien, men la gå. Mye av historien foregår i Tyskland der både Carl og Assad er sterkt tilstede, så det hadde vel vært litt for mye å sende hele Avdeling Q ned dit – da får Rose og Gordon bryne seg på ungdommen så lenge.

Historien er godt skrudd sammen, og fortelles med språklig overskudd.
Som vanlig henger noen tråder igjen og dingler etter at boka er lukket. Det blir spennende å se hvilke av dem Adler-Olsen griper fatt i.
Jeg kommer definitivt til å følge Avdeling Q videre etter denne oppvisningen av hvordan skrive effektiv spenning.

Boka er oversatt av Erik Krogstad.

Andre bloggere om boka: Boksnakk og lesetips

Flere bøker av Adler-Olsen: Den grenseløse, Selfies

6 Comments

  1. Jeg likte denne veldig godt. Skikkelig spennende og interessant og litt morsom på kanten. Elsket å være både i Barcelona og Berlin, to av mine favorittbyer.:)

    Ang sidehistorien så tenker jeg at det kan vise at terror kan være så mangt og komme fra forskjellige kilder- den organiserte som islamske fundamentalister står for, men også de ensomme ulvene fra gutterommene som skyter rundt seg her og der, i Norge senest Philip Manhaus i Oslo, samt andre som har låst seg inne bak dataen og kommet ut for å bedrive skolemassakrer..

  2. Som eg skulle ha skrive det sjølv 🙂
    Veldig enig i at Offer 2117 er ei spennande og god bok. Litt smårusk og lause trådar er akseptabelt når leseopplevinga totalt sett er så bra. Takk for link!

  3. Okey, kanskje jeg skal gi denne en sjanse allikevel? Har elsket serien men etter et par nedturer sluppet taket. Takk for flott omtale, jeg noterer meg denne 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.