Malin Persson Giolito – Størst av alt

Glitrende

Skoleskyting i Stockholm. Flere døde i et klasserom. Blant dem er Sebastian Fagerman, sønn av Sveriges rikeste mann. Når politiet stormer inn etter nitten minutter er det bare ett menneske som er uskadet. Den snart atten år gamle Maja Norberg. Hun sitter med hodet til Sebastian i fanget. Og et våpen i hendene.

En tragisk hendelse er altså bakgrunnen i  denne sterkt medrivende boka.
Ei bok som helt og holdent fortelles gjennom øynene til Maja. En ungdommelig stemme med andre ord. Det merkes, også i språket som har et muntlig preg, krydret med både humor, fandenivoldskhet, ungdommelig sjarm, direkthet. Men også av fortvilelse, desperasjon, tristesse, sinne og dårskap. Og dryppende sarkasme. For eksempel som når hun beskriver bestevenninna:
«Hennes syn på politikk og likestilling eller et hvilket som helst annet politisk spørsmål var basert på de tre og en halv episodene av Uppdrag granskning hun hadde sett (og grått til).
Et par sider senere i boka:
«Jo da. Amanda var politisk engasjert, på en Disney Channel-aktig måte,…»
Om pressen i rettssalen:
«De ropte ikke da jeg kom gjennom døren, men vred seg liksom i posisjon. Støveren til morfar setter snuten i været og begynner å klynke bare morfar tar på seg et par slagstøvler. Jeg var journalistenes slagstøvler.» 
Om læreren som hører på et foredrag:
«Han var sykt læreropphisset, som om han hadde pådratt seg en slags mental urinveisinfeksjon.» 

Boka er et rettssalsdrama. Og som sådan er det gnistrende godt framstilt, og ikke minst spennende. Så er da også forfatteren jurist. Og jeg har vel ikke nevnt det; datter av kriminolog og forfatter Leif G.W. Persson.
Men den er også mye mer enn det. Et gripende innsyn i livet til en ung kvinne. En dønn ærlig og rett fram beskrivelse av svensk overklasseungdom. En tilværelse bestående av fyll, dop, sex og utagering, alt utført med en gedigen sølvskje i munnen. Et grotesk pengesløseri midt i de priviligertes lekegrind. En usminket versjon av de store klasseforskjellene i det svenske samfunnet. En hjerteskjærende beretning om foreldre som har alt, men likevel ikke nok til å bry seg om egne barn. Om fysisk, og ikke minst psykisk vold mot barn. Om barn som skriker etter bekreftelse og kjærlighet, uten noen gang å få noen av delene.
I tillegg er det en harmdirrende fortelling om det å plassere en atten år gammel jente i fullstendig isolasjon i ni måneder. Alene med sine tanker. Alene med sin tragedie. Alene med sin skyld.
Og så er det, heldigvis, også en beretning om håp. Om tilgivelse.
Noen ganger, sånn bittelitegrann innimellom, kan det virke noe søtladent, noe ungdommelig overfladisk. Men ved nærmere ettertanke så var det vel slik det kunne være i den alderen, eller?

Malin Persson Giolito har skrevet årets hittil sterkeste bok. I etterordet skriver hun:
«Jurister resonnerer, forfattere fantaserer.» 
Uansett, hun gjør det glitrende!

Andre bloggere om boka: Heartart

Takk til Cappelen Damm som sendte meg boka.

6 Comments

 1. Inger Johanne

  19. mai 2017 at 19:52

  Jeg hørte denne på lydbok etter påske, og ble ganske så hekta. Enig med deg at Giolito har gjort en kjempejobb med å utvikle hovedpersonen. 🙂

 2. Denne har jeg lest mye bra om, så den skal jeg lese en dag jeg får skaffet meg den. Liker krim fra jussens verden og jeg da, advokatkrim og rettsalsdrama.:)

  • bjornebok

   22. mai 2017 at 10:13

   Takk, Anita. Ja, liker du rettssalsdrama vil nok denne kunne fenge deg, selv om jeg ble mer interessert i det som gikk forut for rettssaken. Men det henger jo nøye sammen.

 3. Hm…. spennende å høre dine tanker om boken. Jeg har den liggende, men prøver å styre unna rettssalsdrama, finner dem ofte kjedelige. Har dyttet boken oppover i pilasteren, så den skal snart få oppmerksomhet 🙂 Takk for supert lesetips!

  • bjornebok

   18. mai 2017 at 20:21

   Hei Tine, og takk for hyggelig kommentar 🙂
   Boka er mye mer enn et rettssalsdrama. Først og fremst et flott portrett av en ung kvinne.
   Lykke til med boka!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.