Jo Nesbø – Kniv

Glitrende genialt

Når Harry Hole dumper ned i postkassa, da er det bare å legge alt annet til side. Fordi jeg har vært forført siden første bok – og her er den tolvte!
I forrige bok, Tørstfikk vi oppleve en Harry som levde et tilnærmet normalt liv med sin kjære Rakel.
Nå er han kastet ut og har havnet på fylla igjen sammen med sin trofaste og troløse venn Jim Beam, så nær bunnen det går an å komme uten å være helt i rennesteinen. Han klorer seg fast til en lite givende jobb der han blar formålsløst i gamle saker – en liksompolititilværelse på nåde og gamle meritter.
Så dukker en gammel fiende fram fra skyggene, og Harry kaster seg ut i et beksvart ritt …

Og som han skriver, denne Nesbø!
Nådeløst om den forkrøplede sjelen til en herjet Harry som kjemper desperat for å holde hodet over vannet. Grøssende om den personifiserte ondskap som bor i fienden fra fortiden. Paralyserende om den nakne redselen fiendens ofre må gjennomgå. Dampende heftig om kvinnene som vil ha Harry, tross alt.
Boka blir en følelsesmessig berg- og dalbanetur der jeg klamrer meg med begge hender til en skranglende vogn fullstendig ute av kontroll, med hivende pust og skyhøy puls.

Og som alltid blir jeg rundlurt. Jo Nesbø kaster meg skånselløst fra den ene mistenkte til den neste, som en knøttliten barkebåt på frådende hav. Sjanseløs. Og når jeg en sjelden gang er i smult farvann, skråsikker på at nå har jeg løsningen, kommer en ny brottsjø skyllende.

Sitrende spenning fra begynnelse til slutt. Men ikke bare det denne gang. Forfatteren legger inn roligere partier der han bruker funfacts, humor og livsvisdom om hverandre. Nesbø har noe han vil ha sagt denne gangen, og han sier mye klokt, slik at disse delene fører til noe så sjeldent som ettertanke midt oppi en forrykende thriller.

Jeg ble dradd inn i Harrys univers fra første side, og ble værende der fram til siste punktum. Og er der fremdeles, nå en liten uke etter at boka ble lest. Fordi dette er  glitrende genialt.

En del lydbok, fabelaktig innlest av Dennis Storhøi. Mest papirutgaven, til og med signert denne gang! Derfor takk både til Lydbokforlaget og Aschehoug.

Andre bloggere om boka: Tine Sundal, Pervoluto

Flere av Nesbø: Blod på snø, Mere blod, Tørst, Macbeth, Kongeriket

4 Comments

 1. Denne boka Må jeg lese, når jeg en gang får tak i den. Har lest alle bøkene om Harry Hole, så jeg kan ikke slippe han enda. Det gleder meg at den ikke er så rå, for et par av Nesbøs bøker har vært i verste laget. Skumleser omtalene på forhånd , da jeg ikke vil være forutinntatt.

 2. Ja, sant den er bra? Synes han skriver mer voksent denne gangen, med tematikk det går an å fundere litt over. At Harry Hole er på fylla igjen er jo egentlig forståelig, men det var godt å slippe det verste gørret 🙂

  • bjornebok

   14. juni 2019 at 17:23

   Takk, Tine!
   Bra er bare fornavnet 🙂
   Og jeg funderte innimellom slagene, jeg også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.