Bokåret 2019

Panikk!

Sent, kvelden før lille julaften skjer det som ikke skal skje. Bloggen min blir hacket/utsatt for virus, og uansett hvor jeg klikket på bloggen, dukket bildet til venstre opp på skjermen. Og da kan jeg love det ble panikk i heimen.
Etter et par svette nattetimer med fånyttes forsøk fikk jeg et ørlite glimt av lyset. I hjemmesidenes tidlige barndom lærte jeg html-språket som slikt lages i, og dermed var det bare å dykke dypt inn i sidene og lete. Og jeg fant det! Et unnselig lite script lå skjult og lagde faenskap. Med et par raske operasjoner var det fjernet og startsiden funket.
Eureka!
Men akk, faenskapet hadde spredd seg til samtlige trehundreogsyttiognoen innlegg. Og måtte fjernes manuelt. Ett og ett. Så da kan dere gjette hva jeg stort sett drev på med lille julaften.
Men til slutt var alt klart til den årlige oppsummeringen av bokåret 2019! Så her kommer den!

Skjønnlitterære høydepunkt

Årets høydepunkt var utvilsomt Byens spor, Skyggebokenavslutningen av Lars Saabye Christensens trilogi. Et mesterverk om etterkrigstidens Oslo.

En annen serieavslutning ble også en sterk leseopplevelse. Den tredje boka i Elena Ferrantes «Napoli-kvartett» syntes jeg ikke var helt på høyden med de to første, så dermed drøyde jeg med bok fire – Historia om det tapte barnet. Men frykten var ubegrunnet. Boka var om mulig enda bedre enn de to første bindene!

Jeg vil også framheve to andre bøker hvor den språklige kvaliteten var skyhøy; Kjærlighetens Antarktis av Sara Stridsberg og Det som reddes kan av Jesmyn Ward.

Kriminelle høydepunkt (og en nedtur)

Hele seks kriminelle seksere ble resultatet i 2019.  Gratulerer til: Fred Vargas, Eremittedderkoppen, Belinda Bauer, Bristepunktet, Jan-Erik Fjell, Gjemsel,  Jo Nesbø, Kniv, Anders de la Motte, Vinterild og Peter May, Svarthuset. Sistnevnte forfatter er forøvrig i ferd med å bli en av norske krimelskeres nye favoritter.

Så var det nedturen da …
Jeg husker jeg satt med lydbok på ørene i bilen i Moss og ventet på Bastøferga og tenkte i mitt stille opprørte sitt at Skrev hun virkelig det!?! Går det an?!?
Da hadde jeg hørt en liten time på Gullburet av Camilla Läckberg, ei bok som jeg benevnte som «klisjeenes høysang». Den unngikk med et nødskrik å ende opp som årets eneste toer, mest på grunn av at Läckberg er såpass dreven at boka likevel ender opp som brukbar underholdning. Men det var på nippet …

Tiårets comeback!

Det kan vel egentlig bare være ett?
Elling var tilbake!
I Ingvar Ambjørnsens Ekko av en venn.
Og hvilket gjensyn det ble. Jeg lo (ikke av, men med) og gråt, smilte og rødmet (når Elling var på sitt mest umulige). Elling må være en av litteraturens mest særegne stemmer.

Tett på

I mars våget jeg meg til hovedstaden og Krimfestivalen (min rapport finner du her). To hektiske dager med tettpakket program, og hvor man kommer tett på forfatterne. Så tett at det ble flere hyggelige passiarer etter hvert som jeg dristet meg fram fra de mørkeste skyggene lengst bak i lokalet. Og forfattere – i hvert fall de jeg fikk snakket med – er svært så hyggelige mennesker.
Og jeg hadde ikke før kommet hjem før jeg fikk invitasjon til lanseringsfesten til en av våre mest spennende krimforfattere! Dessverre hadde jeg ikke anledning den dagen siden jeg da var på en brennhet, gresk øy. Men kanskje neste gang …

Bildet til venstre er jo helt umulig å se hva skal forestille, til tross for at jeg har forsøkt å redigere det en halvtimes tid. Uansett – jeg fikk det på Messenger av Samuel Bjørk. Og bildet viser bokomslaget til Gutten som elsket rådyr – på koreansk! Og han sendte meg det fordi det er sitert fra bloggen min på baksiden. Så nå regner jeg med en stor koreansk leserskare etter hvert! Den tilbakemeldingen fra Samuel Bjørk har jeg forøvrig lagret under etiketten eksotisk! 

Så over til det dere helt sikkert har ventet på i spenning og lengsel – kommer det ikke snart da? Joda – her er det:

Statistikk

(Noen tall står i parentes, og viser da til fjoråret)

Bøker lest: 64 (64)
Av disse var 26 norske – 40% (53%)
Sverige 15, Storbritannia 9, Danmark 4, Frankrike 4, USA 3, Italia 2 og Australia 1

52 av bøkene var krim – 81% (67%)
11 skjønnlitterære romaner
1 biografi

41 av bøkene er skrevet av menn – 64% (56%)
20 av bøkene er skrevet av kvinner – 31% (34%)
3 av bøkene er skrevet av par

Mine terningkast:

Seksere

Femmere Firere Treere
9 30 16

9

Dette gir et snitt på 4,6 (4,45)
Som flere tidligere år er det overvekt av menn som får terningkast 6 – seks menn, tre kvinner.
Menn og kvinner får det samme snittet i 2019 – 4,6.

 

Besøk på bloggen:
30 996 (26 614) – en oppgang på 16%

De fleste besøkende kommer selvsagt fra Norge, og de største byene ligger høyest på listen.
Totalt har det vært bloggbesøk fra 70 land (81)

Ti mest leste omtaler:

 1. Gjemsel, Jan-Erik Fjell
 2. Bristepunktet, Belinda Bauer
 3. Tante Ulrikkes vei, Zeshan Shakar
 4. Drapet på Entry Island, Peter May
 5. Ualminnelige mennesker, Peter May
 6. Størst av alt, Malin Persson Giolito
 7. Menneskehunger, Jørgen Brekke
 8. Lazarus, Kepler
 9. Øyevitnet, Anna Bågstam
 10. Kniv, Jo Nesbø

Takk!

Sånn helt avslutningsvis vil jeg takke deg som besøker bloggen min. Det ligger mye arbeid bak denne bloggen + en solid dose interesse for og kjærlighet til litteratur.
I hele desember har jeg vært rammet av noe så sjeldent som lesesperre. Jeg har ikke lest en eneste bok!
Men jeg regner med å være sterkt tilbake ganske så snart.
Og da håper jeg du kommer innom innimellom 🙂

Helt til slutt vil jeg sitere hva en populær forfatter la ut på sin facebookside der han linket til omtalen min av boka hans. Når man leser sånt blir man motivert til å fortsette …

Ærlig talt: De mest nyanserte og interessante omtalene jeg får kommer ofte fra bokbloggere. Dette er kloke lesere med et særskilt engasjement og lidenskap for bøker. I en scene i ***(navn på boka er utelatt) påpekes det at en amatør er en som utøver sitt fag ut av kjærlighet. Amour! Jeg leser alt en blogger skriver, og jeg lytter og lærer, for jeg vet det kommer fra ❤

Godt nytt bokår i 2020!

 

Link til tidligere «årskavalkader»:
Bokåret 2015 i 15 punkter
Bokåret 2016 i 16 punkter
Bokåret 2017 i 17 punkter
Bokåret 2018 i 18 punkter

Annonser

8 Comments

 1. Kjekk konklusjon på året! Skremmende med virus, det har jeg også fått. Med alle ledetekster på arabisk, skrevet nedenfra og opp, høyre mot venstre. Man kan få angstanfall av mindre… Godt det ordnet seg!! Godt nytt leseår Bjørn! Jeg har skrevet og kommentert lite det siste året. Man kan jo bare håpe det kommer seg. Leser gjør jeg, mer enn normalt faktisk. Må bare få gang på tastaturet igjen. Keep up the good work – du leses, selv om jeg ikke synes 🙂

  • bjornebok

   5. januar 2020 at 23:42

   Takker, Marianne!
   Jeg kan være glad jeg fikk virusangrepet i et kjent alfabet, skjønner jeg.
   Leste nettopp om alt du har lest siste året – imponerende. Men savner at du skriver om flere av bøkene du leser. Jeg følger med jeg også, skjønner du 🙂
   Godt nytt bokår!

   • Det kan kun bli bedre for 2020. Det er ihvertfall lov å håpe. Er bare glad for at lesegnisten er på topp. Jeg skriver, ser du. Bare ikke så mange bokomtaler i fjor. Litt andre ting. Men nå kjenner jeg det kribler litt i litteraturfingrene også, så ikke gi meg helt opp ennå 🙂

    • bjornebok

     6. januar 2020 at 16:22

     Nå ble jeg nysgjerrig – du skriver, skriver du … 🙂
     Regner med at du er plutselig tilbake!

 2. Veldig gøy å lese oppsummeringen din, rystet over hakking, tenker jeg hadde fått panikk jeg også.
  Artig at du har lest like mange bøker i år som i fjor, og litt symptomatisk at også du har lest færre norske bøker i år. Vi er helt enig i dommen over Camilla Lackberg, husker jeg hadde de samme reaksjonene som deg 🙂
  Lykke til på det koreanske markedet! det er kjekt med tilbakemeldinger som dette. God nytt leseår Bjørn, gleder meg til å fortsette å følge deg 🙂

  • bjornebok

   2. januar 2020 at 10:45

   Tusen takk, Tine!
   Godt nytt bokår til deg også – og bloggen din kommer jeg til å følge videre 🙂

 3. Fin oppsummering. Trasig det med viruset. Bra du fikk orden på det. Kanskje vi ses på Krimfestivalen igjen i mars? Jeg håepr at jeg får til å dra dit. Det var jettekosjelig.
  Godt nytt år Bjørn!

  • bjornebok

   1. januar 2020 at 21:08

   Takk Anita!
   Heldigvis tar jeg kopi av alle innlegg, så jeg kunne ha rekonstruert bloggen, men godt at det ordnet seg.
   Så får vi se om vi får til neste krimfestival 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

© 2021 Bjørnebok

Theme by Anders NorénUp ↑

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.